fbpx
Störst i Norden på hundgårdar
Fri Frakt och Fri Retur på Jaktkläder
Snabba och säkra Leveranser 3-5 dagar
Välsorterad Hund-, Jakt- och Fiskebutik

Belysning

Medlem i

Kategorier

Belysning

Åtelbelysning

Föreställ dig en stjärnklar natt. Du sitter i en vakkoja med månen i ryggen och stirrar ut över ett öppet fält som åtelplatsen är belägen vid. Framför dig har du en ljuskänslig kikare och under en lång period har du betraktat ett vildsvin som går och bökar runt foderautomaten. Du har fått dig en god titt på grisen och är helt säker på att det är en hane, så du riktar vapnet mot honom och skjuter.

Om du är en jägare med en del erfarenhet av åteljakt är du medveten om att sådana drömsituationer sällan uppstår. Det är vanligtvis mörkt och åtelplatsen kan vara belägen nära buskar och träd som kastar skuggor och förstör sikten, och förhållanden som dessa är anledningen till åtelbelysning ett oumbärligt redskap om du vill förbli en aktiv jägare oavsett plats- och väderförhållanden.

För- och nackdelar med åtelbelysning

Det finns många fördelar med att använda sig av åtelbelysning. Framför allt skapar belysningen förutsättningar för jakt oavsett väderförhållanden, vilket innebär att en jägare som använder sig av åtelbelysning får fler jakttillfällen per säsong jämfört med en jägare som endast förlitar sig på månljuset.

En annan fördel med belysningen är att säkerheten blir betydligt högre. Ett skadeskjutet vildsvin blir vanligtvis väldigt aggressivt, och med belysningen blir chansen större att jägaren ska få in ett bra skott direkt och slippa gå på eftersök i skogen. Utan belysning ökar risken för att jägaren ska råka skjuta fel gris, och möjligtvis råka skjuta en galt vilket vore mycket oetiskt. Åtelbelysningen gör det helt enkelt lättare att bedriva en säkrare och mer medveten jakt.

Det finns några nackdelar med att använda sig av åtelbelysning, ett exempel är att det blir mer utrustning att hantera och batterier att ladda. En del vildsvin undviker åteln på grund av ljuset, men idag, med teknikens utveckling, finns belysning som på olika sätt är anpassad efter viltets beteende för att motverka sådana situationer. Fördelarna med att använda sig av åtelbelysning är helt enkelt fler än nackdelarna, särskilt om man har valt produkter av hög kvalitet.

Vad är bra åtelbelysning?

Bra åtelbelysning är konstruerad för att inte skrämma bort vildsvinen. Exempelvis har de flesta åtellampor och slingor ett grönt ljus som vildsvinen är mindre känsliga mot. Många lampor är dessutom försedda med dimrar som gör att jägaren gradvis kan förändra ljusstyrkan utan att skrämma bort viltet från området.

Lundhs utbud av åtelbelysning

Vi erbjuder olika modeller av åtellampor och belysning som är tekniskt utvecklade för att inte störa vildsvinens naturliga beteende. De flesta lampor är försedda med fjärrstyrda dimrar för att ni ska kunna sitta på vak och samtidigt kontrollera ljuset utan att skrämma bort viltet från åtelplatsen. Om ni har några funderingar kring produkterna eller vad ni ska tänka på angående belysning på åtelplatsen är ni varmt välkomna att höra av er till oss.